Despre noi

Bine ați venit la Radio Eveniment Aiud - post de radio din județul Alba! Suntem o companie media dinamică, care oferă servicii de calitate și informații de ultimă oră pentru comunitatea din Aiud și împrejurimi. Fondată în 2000, S.C. MEDIA EVENIMENT S.R.L. este o companie cu capital integral românesc, care are ca obiect principal de activitate radiodifuziunea.

 

Radio Eveniment Aiud a fost fondat în anul 2000, de către S.C. MEDIA EVENIMENT S.R.L., o companie românească cu sediul în Aiud, județul Alba.

Valori editoriale și Cod profesional.

Prezentul Cod de Valori editoriale și Cod profesional este completat de legile care guvernează domeniul audio-vizual și de reglementările CNA.

Drept urmare, imparțialitatea, acuratețea și corectitudinea sunt obiectivele noastre cheie.

PREAMBUL

Prezentul cod profesional deontologic se situează în contextul creat de cadrul reglementativ existent, respectiv legea audiovizualului, codul audiovizualului, codul civil, Convenţia europeană a drepturilor omului, jurisprudenţa CEDO. Aceste reglementări sunt asumate ca reguli de conduită editorială, atât în virtutea caracterului lor de obligaţie legală, cât şi cu convingerea că misiunea de interes public a radiodifuzorilor trebuie să se construiască în materia oferită de comunicarea audiovizuală realizată prin respectarea legii.

NIVEL DE AUTOREGLEMENTARE

Prezentul cod nu dublează reglementările existente, ci le presupune ca elemente externe de referință pentru adiționarea de reguli sau principii suplimentare, care constituie în fapt materia sa.

Exprimarea va fi liberă, dar în limitele decenței și respectând normele lingvistice în vigoare.

Radio EVENIMENT AIUD, nu promovează violența, indiferent de forma acesteia.

1. IMPARȚIALITATEA

1.1. Conținutul editorial va pune în evidență opinia relevantă sau informația de maximă credibilitate, precizând însă caracterul relativ al veridicității, care în unele dintre cazuri, poate fi stabilită numai în instanțele de judecată sau de evaluarea opiniei publice.
1.2. Programele Radio EVENIMENT AIUD trebuie să reflecte diversitatea preocupărilor și a valorilor pe care le au ascultătorii. Postul nostru de radio are deplina libertate să ia și să abordeze orice temă de interes public, reflectând cât mai multe puncte de vedere.
1.3. Imparțialitatea nu înseamnă neapărat un echilibru matematic – o părere "pro" contrabalansată de una "contra", însă pornim de la ideea că orice subiect abordat în programele noastre poate avea cel puțin două interpretări.
1.4. Temele controversate impun o abordare echilibrată și corectă, indiferent de tipul programului în care ele apar. Știri și jurnalele, îndeosebi, trebuie să fie nepărtinitoare și să ia în considerare nevoia ascultătorilor de a-și forma propriile opinii asupra faptelor relatate.
1.5. Realizatorii de programe și colaboratorii contactați de Radio EVENIMENT AIUD au libertatea de a-și exprima și argumenta punctual de vedere, iar acesta trebuie evidențiat ca atare.
1.6. Increderea publicului este o altă valoare pe care o păstrăm ca reper şi ea poate fi câştigată numai prin imparţialitate şi onestitate şi prin garanţia că se evită în orice moment inducerea în eroare a publicului sau manipularea lui.
1.7. Mai mult, respectăm o serie de alte reguli în această privință:
1.7.1. e nevoie ca ascultătorii să fie preveniți de la bun început că opiniile difuzate nu reprezintă unica variantă a evenimentelor despre care se vorbește;
1.7.2. părerile contrare nu sunt neglijate, minimalizate ori ridiculizate;
1.7.3. oricine dorește să nuanțeze ori să contrazică o variantă a evenimentelor în care este implicat/ă trebuie să aibă posibilitatea să o facă, mai ales atunci când este vorba de acuzații de incompetență, neglijență ori de comiterea unor posibile infracțiuni.

2. ACURATEȚEA

2.1. Realizatorii de programe, reporterii și redactorii Radio EVENIMENT AIUD trebuie să se documenteze temeinic, să verifice știrile din mai multe surse și să ceară – acolo unde este cazul – sfatul departamentului juridic.
2.2. Ori de câte ori este posibil, informațiile trebuie să fie strânse direct de la sursă ori luând legătura cu cei implicați într-un eveniment ori cu cei care au asistat la el.
2.3. Distincția dintre sursele primare și cele secundare este esențială. Mai mult, contactarea unei surse nu înseamnă că faptele, detaliile și datele relatate de ea nu mai trebuie să fie verificate.
2.4. Dacă vreo eroare factuală ajunge să fie difuzată, corectarea ei se impune în regim de urgență. A recunoaște o greșeală și a explica de ce s-a făcut ea sunt pașii care pot să preîntâmpine acuzațiile de părtinire la adresa postului de radio.
2.5. În cazul unor suspiciuni privind defăimarea unor persoane sau instituții, dezmințirea trebuie să fie redactată în colaborare cu departamentul juridic.
2.6. Tot din respect pentru acuratețe, limbajul folosit trebuie să fie adecvat, lipsit de exagerări și de judecăți de valoare. Exprimarea corectă, decentă și îngrijită este obligatorie.

3. CORECTITUDINEA

3.1. Toate programele Radio EVENIMENT AIUD se bazează pe corectitudine, transparență și onestitate. Așteptările realizatorilor, ale colaboratorilor și ale publicului sunt importante în egală măsură.
3.2. Oricine apare într-unul dintre programele de știri ori de divertisment va fi tratat corect și cu respect.
3.3. Natura și durata programelor pentru care solicităm punctual de vedere al unei persoane trebuie să fie limpezi de la bun început. Fie că este vorba de persoane publice sau de cetățeni obișnuiți, colaboratorii nu vor fi induși în eroare sau păcăliți să participe la vreo emisiune.
3.4. Excepție fac anchetele jurnalistice în care dezvăluirea realității implică folosirea mijloacelor specific jurnalismului de investigație, dar și atunci trebuie solicitat ulterior punctul de vedere al persoanei implicate.
3.5. Așteptăm din partea colaboratorilor să fie onești.
3.6. Documentarea trebuie să fie riguroasă și să ne permită să-i evităm pe cei care urmăresc să înșele publicul. Faptele despre care relatează colaboratorii trebuie să fie verificate din mai multe surse – de preferat, din alte surse decât cele sugerate de cel intervievat.

4. REFUZUL DE A PARTICIPA LA EMISIUNILE RADIO EVENIMENT AIUD

4.1. Oricine are dreptul să respingă o astfel de solicitare, caz în care absența unui colaborator sau a altuia trebuie să fie explicată.
4.2. Producătorul și prezentatorul emisiunii sunt obligați să informeze ascultătorii în legătură cu opiniile persoanei contactate asupra temei aflate în dezbatere.
Unii intervievați vor încerca să îi intimideze pe realizatorii de programe ori pe reporterii care i-au contactat, fie înainte, fie după difuzarea programului. Cei care și-au tratat corect colaboratorii sunt îndreptățiți să le răspundă cu fermitate, iar Radio EVENIMENT AIUD îi va susține.
4.3. Nici o persoană care a acceptat de bunăvoie să ia parte la o emisiune nu poate opri difuzarea contribuției sale. În cazurile în care obiecțiile sunt, însă, întemeiate, ele trebuie să fie analizate atent.
4.4. Toate programele Radio EVENIMENT AIUD  trebuie să respecte diversitatea etnică, religioasă și culturală a locuitorilor României și să evite stereotipurile la adresa grupurilor sociale. Respectăm, de asemenea, dreptul la viața privată și normele conviețuirii civilizate.
4.5. Ascultătorii trebuie să știe că temele abordate sunt alese strict din rațiuni editoriale, având ca principală preocupare interesul public, și nu în urma unor presiuni financiare, politice sau de altă natură.

5. CONDUITA PROFESIONALĂ

5.1. Respectarea drepturilor omului în exercitarea rolului său de garant al democrației, presa are datoria primordială de a respecta drepturile omului.
5.2. Jurnalistul este dator să respecte prezumția de nevinovăție.
5.3. Jurnalistul este dator să respecte viața privată a persoanei, inclusiv aspectele care țin de familie, domiciliu și corespondență.
5.4. Jurnalistul este dator să țină cont de interesul legitim al minorului.
5.5. Identitatea victimelor accidentelor, calamităților, infracțiunilor, cu precădere cele ale agresiunilor sexuale, nu trebuie să fie dezvăluită, cu excepția situației în care există acordul acestora sau când un interes public major prevalează.
5.6. Jurnalistul este dator să nu discrimineze nici o persoană pe motive de rasă, etnie, religie, sex, vârstă, orientare sexuală ori persoanele defavorizate (bolnavi, persoane cu dizabilități, refugiați) și să nu instige la ură și violență atunci când relatează fapte sau își exprimă opiniile.
5.7. Jurnalistul are obligația de a păstra confidențialitatea acelor surse care solicită să își păstreze anonimatul sau a acelor surse a căror dezvăluire le poate pune în pericol viața, integritatea fizică și psihică sau locul de muncă.
5.8. Jurnalistul va obține informații în mod deschis și transparent.
5.9. Jurnalistul nu va accepta daruri în bani sau în natură sau orice alte avantaje care îi sunt oferite în considerarea statutului său profesional.
5.10. Jurnalistul va evita să se afle într-o situație de conflict de interese.
5.11. Jurnalistul își va exercita profesia conform propriei sale conștiințe și în acord cu principiile prevăzute de Statutul Jurnalistului și prezentul Cod profesional.
5.12. Jurnalistul va corecta cu promptitudine orice eroare care apare în materialele sale, acolo unde consideră necesar, jurnalistul poate să publice și scuze.

6. DREPTURILE JURNALISTULUI

6.1. Jurnalistul este protejat de tratatele și convențiile internaționale la care România este parte și care garantează libertatea de exprimare și liberul acces la informații, precum și la toate sursele de informare.
6.2. Jurnalistul are dreptul de a se opune cenzurii de orice fel.
6.3. Protecția secretului profesional și a confidențialității surselor este în egală măsură un drept, dar și o obligație a jurnalistului.
6.4. Jurnalistul are dreptul la clauza de conștiință. El are libertatea de a refuza orice demers jurnalistic împotriva principiilor eticii jurnalistice sau a propriilor convingeri. Această libertate derivă din obligația jurnalistului de a informa publicul cu bună-credință.
6.5. În virtutea bunei practici de separare a activităților economice de cele editoriale, jurnalistul are dreptul de a refuza să atragă contracte de publicitate sau sponsorizare pentru instituția de presă la care lucrează.
6.6. Jurnalistul se bucură, potrivit legii, de protecția drepturilor de autor.
6.7. Jurnalistul își afirmă dreptul de a fi apărat de către instituția de presă unde își exercită profesia, precum și de către asociația profesională ori sindicală care îi reprezintă interesele împotriva oricărei presiuni exercitate contra sa, de natură să determine o încălcare a conduitei profesionale prevăzute de Statutul Jurnalistului și de prezentul Cod profesional.

7. PREZUMPȚIA DE CREATIVITATE

7.1. Prezumpția de creativitate este specifică pentru o parte din principiile formulate aici că nu pot decât să rămână la nivelul de reper, fiind imposibilă o judecată asupra faptului dacă practica editorială se conformează lor sau nu, pentru noi este suficient însă ca aceste principii să constituie o preocupare, iar punerea lor în practică să producă o valoare construită conform creativității fiecărui editor.

8. DISPOZIȚII FINALE

8.1. Codul de conduită etică va putea fi modificat atunci când apar acte normative noi privitoare la etică, precum şi ori de câte ori interesele Radio Eveniment Aiud o impun.
8.2. Conducătorii locurilor de muncă au obligația de a aduce la cunoștința tuturor angajaților din subordine și de a prelucra periodic prezentul Cod profesional, conform legislației în vigoare.
8.3. Prezentul Cod profesional intră în vigoare de la data aprobării lui de către Directorul postului Radio EVENIMENT AIUD.
8.4. Prezentul Cod profesional a fost aprobat în data de 24 noiembrie 2021.

S.C. MEDIA EVENIMENT S.R.L.
Post de radio local (AIUD): Radio EVENIMENT AIUD
Administrator/Responsabilitate editorială: Avram Gabriel
Adresă/Sediu social: Str. Avram Iancu, nr, 48, 515200, jud. Alba, România
Adresă/Post de radio: Str. Avram Iancu, nr, 48, 515200, jud. Alba, România
Telefon Redacție/Emisie: 0258.861.384
Website: www.
Email: radioeveniment@gmail.com

CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI – CNA
TelVerde: 0800 888 555
Adresă: Bd. Libertății nr. 14, sector 5, cod 050706, București, România
Telefon: 021 305 53 50
Fax: 021 305 53 54/56
Website: www.cna.ro
Email: cna@cna.ro

Contactați-mă

Vizitați-ne
Str. Avram Iancu nr. 48, 515200, Aiud jud. Alba

Sunați-ne
+40 258 861 384

E-mail: radioeveniment@gmail.com

Abonați-vă la newsletter

Aici începe textul. Apăsați aici și începeți să scrieți.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți